Wat zijn de risico’s als je je dak niet tijdig laat reinigen

Je vraagt je af wat er gebeurt als je je dak niet tijdig laat reinigen? Stel dat je woning in een groenzone ligt. Dan kan het gebeuren dat je dak volledig onder het mos komt te zitten, of dat hardnekkig groenaanslag zich vasthecht. Wie niets doet tegen mossen of algen op zijn dak, kan ernstige schade verwachten. Mossen houden immers het water vast en daardoor stijgt het risico op binnensijpelend vocht en schimmelvorming. Algen verstikken dan weer je dak en belemmeren de natuurlijke afwatering. Je dak kan niet genoeg meer drogen, het wordt poreuzer en je pannen kunnen zelfs breken. Bovendien wordt je woning in één klap minder waard omdat de uitstraling ervan meteen een stuk minder aantrekkelijk is. Laat je dak tijdig ontmossen. 

Welke mossen zitten op een dak? 

Mos is een verzamelnaam van verschillende organismen. Mos heeft over het algemeen de vorm van groene bollen. Ook algen zijn groen maar vlakker. Je vindt ze ook op terrassen die in de schaduw liggen. Zwarte aanslag komt dan weer voor als gevolg van luchtvervuiling. Allerlei organismen drijven mee met de wind en hechten zich vast aan kleine oneffenheden op je dak. Mos is trouwens typisch voor plekken die vochtig zijn door een tekort aan zonlicht. Op zonnedaken waar de temperatuur heel hoog kan oplopen, vind je geen mos. 

Laat je dak tijdig ontmossen, dat is de boodschap 

Hoe verwijder je groenaanslag en mos op je dak? Of beter, hoe laat je die verwijderen? Dergelijk werk is immers veel te gevaarlijk voor mensen die het niet dag in dag uit doen. Als particulier mis je de ervaring van werken op hoogte. Het is dan ook levensgevaarlijk om aan het ontmossen van een dak te beginnen. Laat dat soort werk over aan een professioneel ontmossingsbedrijf als Mercator Cleaning. Die heeft de ervaring in huis, gebruikt de juiste reinigingstechniek om het mos te doen verdwijnen én zorgt ervoor dat je dak niet beschadigd geraakt. 

Hoe werkt een ontmossingbedrijf als Mercator Cleaning? 

We reinigen je dak met behulp van een compressor, een pistool en water. Niets meer. Het water verhitten we tot op een bepaalde temperatuur die maximaal kan oplopen tot 140° Celsius. Dat warme water spuiten we op het dak onder een welbepaalde, en zeker niet te hoge druk, om de dakpannen niet te beschadigen. Veel hogedrukreinigers die je als particulier in de doe-het-zelf-zaken kunt kopen, hebben een regelbaar debiet. Maar als particulier weet je niet wat de maximale druk is die een dakpan kan dragen. Je loopt dus het risico dat je je dakpannen kapot spuit, en dan beginnen de problemen pas. Het team van Mercator Cleaning ontmost alle soorten daken. Zowel leien daken als daken die bestaan uit kleipannen. Sommige pannen kunnen veel druk aan, andere nagenoeg geen. Leien pannen spuit je zo kapot als je even niet oplet. Ook gerecycleerde dakpannen die je gebruikt voor een rustieke villa zijn veel poreuzer dan nieuwe … Onze beroepskennis en ervaring maakt duidelijk wat en hoe we het moeten aanpakken, en hoeveel druk bepaalde pannen aankunnen. 

Onze tekst samengevat? 

De boodschap is wellicht klaar en duidelijk? Laat je dak tijdig ontmossen! We staan klaar om je te helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op. Dan bekijken we wat we voor jou kunnen betekenen. Prijs weten? 

Offerte aanvragen

Vul het formulier en we contacteren u zo snel mogelijk

Contact Informatie
Waar kunnen wij u van dienst mee zijn?
Adresgegevens