Hoe onderhoud je je houten bijgebouw?

Heb je een houten bijgebouw of tuinconstructie? Dan heb je zeker al gemerkt dat die het hard te verduren krijgen door ons typisch Belgische (on)weer. Regen, wind, vrieskou, zelfs hete zonnestralen tasten het hout aan en de gevolgen laten zich gauw zien. Het hout slijt, verrot en veroudert zichtbaar. Hoe onderhoud je een houten buitengebouw? Ook hier is voorkomen beter dan genezen. Je behandelt het hout dan ook het best van bij het begin om het te beschermen tegen externe factoren zoals het weer. Heb je dat niet gedaan? Dan komt het erop neer het houten bijgebouw regelmatig te reinigen, of misschien nog beter, het te laten reinigen. 

Hoe onderhoud je een houten buitengebouw? 

Wil je je niet druk maken over het onderhoud van een houten bijgebouw? Dan kies je het best voor een duurzame houtsoort. Sommige houtsoorten zijn veel harder en resistenter dan andere. Eik bijvoorbeeld gaat honderden jaren mee en heeft eigenlijk geen bescherming nodig. Duurzaam hout heeft wel zijn prijskaartje. Wie kiest voor minder duurzaam en dus iets goedkoper zal de houten buitenkant moeten beschermen. Dat kan je doen door er regelmatig een laag beits op aan te brengen. Dat doorzichtige product dringt diep in het hout en beschermt het. Deze procedure herhaal je het best om de twee jaar. 

Hoe reinigt een deskundige als Mercator Cleaning een houten bijgebouw? 

Je kan het onderhoud van je houten bijgebouw uiteraard ook overlaten aan deskundigen als Mercator Cleaning. Bij hen kan je terecht voor de reiniging van carports, tuinbergingen, poolhouses … Hoe gaat Mercator Cleaning te werk? We spuiten je houten bijgebouw af en gebruiken daarvoor uitsluitend water onder druk. Bij onze reiniging komt geen enkel chemisch schoonmaakmiddel kijken. We maken het water heel warm, soms zelfs tot 140° Celsius. Zo’n hoge temperatuur maakt alle roet- en vuildeeltjes en zelfs de meest hardnekkige groenaanslag los. Om het hout niet te beschadigen, stellen we de druk en temperatuur van het water af op de mate van de vervuiling en de hardheid van het hout. Na de reinigingsbeurt brengen we nog een extra beschermende nanocoating aan. 

Waarom is extra bescherming aangewezen na de reinigingsbeurt? 

Nadat we het buitenoppervlak van het houten bijgebouw hebben gereinigd, brengen we een extra beschermende nanocoating aan. Omdat die coating onzichtbaar en transparant is, blijf je de houten ondergrond in al zijn glorie zien. Op die manier wordt het buitenoppervlak waterafstotend zodat het houten bijgebouw veel beter beschermd is tegen alle soorten weersomstandigheden. Dit milieuvriendelijke product beschermt je houten bijgebouw voor een periode van vijf jaar. 

Positieve punten van die beschermende nanocoating 

  • Sterk waterafstotende en onzichtbare beschermingslaag 
  • Mossen, groenaanslag, schimmels, algen, mos en vuildeeltjes hechten zich veel moeilijker in de poriën 
  • Betere weerstand tegen vuil, water, olie en uv-stralen 
  • Snel en eenvoudig aan te brengen zonder vlekken 
  • Het wordt veel makkelijker om je houten buitengebouw te reinigen en te onderhouden 

Meer uitleg nodig? 

Nog meer vragen over ‘Hoe onderhoud je een houten buitengebouw?’ Kunnen we je met iets helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag en deskundig. Of heb je een prijsofferte nodig? 

Offerte aanvragen

Vul het formulier en we contacteren u zo snel mogelijk

Contact Informatie
Waar kunnen wij u van dienst mee zijn?
Adresgegevens